Diner

Gezonde lasagne

gezonde lasagne recept healthy food gezonde recepten




Gezonde lasagne recept

Geniet van onze lichtere versie van de klassieke familiemaaltijd – lasagne. Het zit boordevol smaak, maar bevat minder dan 500 calorieën per portie en bevat ook vier van je vijf porties groente per dag.

Een gezonde lasagne kan worden gemaakt door enkele eenvoudige aanpassingen te doen aan de traditionele recepten. Hier zijn enkele tips om uw lasagne gezonder te maken:

  1. Vervang geraffineerde witte lasagnevellen door volkoren lasagnevellen voor extra vezels en voedingsstoffen.
  2. Gebruik mager vlees zoals kip, kalkoen of mager rundergehakt, of vervang vlees door plantaardige eiwitbronnen zoals linzen of tofu.
  3. Voeg veel groenten toe, zoals courgette, paprika, champignons, spinazie en wortels, om meer vezels en voedingsstoffen toe te voegen.
  4. Maak de saus zelf met verse tomaten in plaats van gebruik te maken van sauzen uit blik of zakjes die vaak toegevoegde suikers en zout bevatten.
  5. Gebruik minder kaas en kies voor magere of halfvolle kaas. U kunt ook kaas helemaal weglaten of vervangen door een topping van geroosterde amandelen of pijnboompitten voor extra crunch.

Door deze aanpassingen te maken kunt u een gezonde lasagne maken die nog steeds vol van smaak is.

Ingrediënten

1 eetlepel olijfolie 1 grote ui (250g)|
fijngehakt 320g wortels
fijngehakt 2 stengels bleekselderij (140g)
fijngehakt 2 laurierblaadjes
500g rundergehakt (5% vet)
3 grote knoflookteentjes
fijn geraspt 400g blikje gehakte tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1½ theelepel groentebouillonpoeder
400ml halfvolle melk
30g volkorenmeel
royale snuf nootmuskaat
6 vellen volkoren lasagne (125g)
25g fijngeraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

STAP 1 Verwarm de oven voor op 180°C/160°C hetelucht/gasstand 4. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui, wortels, bleekselderij en een van de laurierblaadjes gedurende 8-10 minuten tot de groenten zacht worden en beginnen te kleuren. Voeg het gehakt en knoflook toe en roerbak tot het gehakt bruin is, ongeveer 5 minuten. Voeg de tomaten en een blikje water toe, de tomatenpuree en bouillon, breng aan de kook, dek af en laat 20 minuten sudderen, waarbij u na 10 minuten het deksel verwijdert om de saus iets te laten inkoken.

STAP 2 Giet intussen de melk in een middelgrote pan met het meel en klop het mengsel op laag vuur tot er geen klontjes meer zijn. Voeg het tweede laurierblaadje en een flinke snuf nootmuskaat toe en blijf, al roerend, nog 8-10 minuten koken tot het mengsel dik is.

STAP 3 Haal het laurierblaadje uit het gehakt en de witte saus en gooi het weg. Schep een derde van het gehakt op de bodem van een ovenschaal van 19 x 24 cm en bedek met twee lasagnevellen. Schep de helft van het overgebleven gehakt erover en bedek met nog twee lasagnevellen, de rest van het gehakt en de overgebleven lasagnevellen. Schep de witte saus erover en bestrooi met de kaas. Bak gedurende 40 minuten tot het borrelt en goudbruin is.




    Leave a Reply