Ontbijt

Rozijnenbrood

 

Hier is het recept voor een gezonde brood met rozijnen

Ingrediënten:

500 gram tarwebloem
10 gram zout
10 gram droge gist (of 25 gram verse gist)
300 ml water
50 gram rozijnen
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel honing

Bereidingswijze:

Voorbereiding:

Laat de rozijnen 10-15 minuten weken in een kom met heet water, giet ze daarna af en dep ze droog.
Meng de gist met een beetje lauw water en laat 5-10 minuten staan om te activeren (deze stap is voor droge gist).
Het deeg bereiden:

Meng in een grote kom de tarwebloem en het zout.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de gist en het water toe.
Voeg de olijfolie en honing toe.
Begin langzaam te kneden tot het deeg samenkomt. Voeg de rozijnen toe zodra het deeg begint te vormen.

Kneden en rijzen:

Kneed het deeg ongeveer 10-15 minuten tot het glad en elastisch is.
Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige doek en laat het ongeveer 1-1,5 uur rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.

Vormen:

Zodra het deeg gerezen is, leg het op een met bloem bestoven oppervlak en druk het zachtjes plat om de lucht eruit te halen.
Vorm het deeg in de gewenste vorm (bijvoorbeeld een ronde of ovale bol).
Plaats het gevormde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek opnieuw af. Laat het nog 30-45 minuten rijzen.

Bakken:

Verwarm de oven voor op 200°C (180°C hete lucht).
Maak enkele inkepingen in het oppervlak van het deeg met een scherp mes.
Bak het brood in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, totdat het goudbruin is en een hol geluid maakt als je op de onderkant klopt.
Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rooster.
Snijd het brood pas aan als het volledig is afgekoeld.

Eet smakelijk!

    Leave a Reply

    Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

    Fout: geen feed gevonden met ID 3.

    Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.